Bliv frivilig

DUK’s arbejde varetages i høj grad af frivillige kræfter rundt omkring i landet. Her kan du læse mere om, hvad det vil sige at være frivillig i DUK.

Vær med i et team

Teams er betegnelsen for de “arbejdsgrupper”, som hovedbestyrelsen gør brug af for at udføre de opgaver, som er besluttet af årsmødet, eller som hovedbestyrelsen selv tager initiativ til. Hovedbestyrelsen kan oprette og nedlægge teams, som de ønsker det ud fra deres vurdering af, hvordan de frivillige kræfter bruges bedst.

For alle teams gør følgende sig gældende:

Hvilke teams er der?

Herunder kan de forskellige teams samt deres vigtigste opgaver ses.
Hovedbestyrelsen tager altid imod tilbud om frivillig hjælp – om det så er i et eksisterende team, et nyt team eller blot en henvendelse, hvor hovedbestyrelsen vil hjælpe den frivillige hen i rette team.
Ledertræning, mentorordning og udpegelse af lejrchefer, lejrledelseskursus, chefevaluering.
Skrive DUK’s blade til medlemmerne i organisationen
Lave arrangementer fortrinsvis for vietnamesere.
Lave aktiviteter og repræsentere DUK på valfarterne.
At samle penge i lokalforeninger til Caritas projekter.
UT (1)
UT (3)
vt
vft
lit

Vær med i redaktionen

Gloria er DUK’s medlemsblad. Vi vil gerne lave historier, som børn og unge kan spejle sig i.

De frivillige DUKere i redaktionen engagerer sig i at skabe indhold med en katolsk vinkel og med aktualitet og relevans. Vi håber, at læserne finder ny viden om troen og stof til eftertanke i bladet. Vi vil også gerne inspirere voksne – både kateketer og forældre – til at bruge indholdet i deres undervisning og hverdag.

Hvis du vil være med i redaktionen, eller bare bidrage med en enkelt ting, så skriv til gloria@duk.dk. Vi er altid på udkig efter både skribenter, fotografer, tegnere, video- og podcastmennesker.

Som medlem af DUK får du bladet i din postkasse, hvis du tilvælger det. Alle kan læse Gloria og de tidligere medlemsblade digitalt på Issuu her.

Skoler og kirker kan få flere eksemplarer tilsendt ved henvendelse til sekretariatet. Gloria udkommer fire gange om året og er støttet af Bonifaciuswerk.

Bliv leder

Hvordan kan man blive uddannet leder i DUK?

Hvert år afholdes der lederuddannelse i efterårsferien. Her får du inspiration og hjælp til at udvikle dig som frivillig i DUK og som menneske. Hvis du ønsker at være leder i DUK kan du kontakte sekretariatet, som kan oplyse hvem der er chefer på kommende arrangementer. Men du kan også tage fat i din lokalforening og tilbyde din hjælp der – og hvis der ikke er en lokalforening, så kan det jo være dig der starter den!

Hvad laver en leder?

En leders opgaver er mange og sjove. Et par eksempler er:

Planlægning: For at organisere de store arrangementer (Lejre og andre nationale aktiviteter) kræves der en del planlægning for, at der er styr på sagerne. Det er også her, hvor din kreative sans får muligheden for at lade sig udfolde.

Foredrag: Det er først noget senere i din tid som leder, at du vil holde foredrag, men du vil ofte skulle organisere foredrag, når dit publikum er blandt de “ældre” unge.

Aktiviteter: På DUK-lejre vil du ofte være med til at holde aktiviteter for deltagerne. Det kan være alt fra natløb til quiz om troen. Det vil altid afhænge af alderen på dine deltagere.

Bøn: Vores lejre, ture og lokalforeninger har også bønnen på dagsordenen. Der er tradition for, at man holder morgenbøn og/eller aftenbøn. Disse vil ofte indeholde en eller anden form for aktivitet, der står i forhold til aldersgruppe og tema.

Hvad får du ud af at være leder?

Som leder kan du forberede dig på mange sjove og lærerige oplevelser i DUK. Du vil også lære en masse ting som du kan bruge i andre sammenhænge. Selv om du arbejder indenfor et specifikt miljø, så er der mange af “mekanismerne” som gælder alle vegne, og dem vil du kunne bruge i din fremtidige karriere og i dit private liv. Det udvikler dig som person, og du vil lære en masse mennesker at kende, som kan blive dine venner for resten af dit liv. Du lærer, hvordan man tager sig af børn/unge og det er en god bagage at have, hvis du selv bliver forældre en gang.

Hvad forventes der af en leder?

Som ung katolsk leder er der nogle krav til dig. Du har ofte ansvar for mange andre unge katolikker og det betyder, at du må være i besiddelse af gode lederegenskaber.

Du kan overveje dine lederegenskaber med denne liste:

  1. Du er første mand inde og sidste mand ude. En god leder er altid parat til at tage fat og hun slukker også lyset som den sidste efter sig.
  2. Du kan holde hovedet koldt. En god leder holder det kølige overblik til alle tider. Det er den gode leder, som andre ser til, når de ikke længere har kontrollen selv.
  3. Du er parat til at løbe en risiko. Alt betydningsfuldt her i livet har en risiko. Den eneste måde at forbedre sig på er ved at fejle en gang imellem. Derved lærer du dine grænser og talenter at kende.
  4. Du er samarbejdsvillig. Det er sjældent, at du som leder arbejder alene. Oftest vil du være en del af et lederteam, hvor samarbejde er grundstenen. Vi er alle sammen af samme tro, men vi er også en mangfoldig gruppe menneske med alverdens interesser og grænser. Du skal være parat til at lære nye mennesker at kende og sætte et eksempel for deltagerne.
  5. Du er en leder, der tjener andre. Jesus sagde til os: “Men mange af de første skal blive de sidste, og mange af de sidste skal blive de første”. Som leder er du ikke bare en kommandant, du er en, der tjener dine deltagere ved at holde styr på sagerne.
.
Klik her
Tidligere
Næste