For at skabe så trygt et miljø som muligt, og fjerne tvivl og usikkerhed, har DUK udarbejdet en række politikker og retningslinjer for ledere og deltagere på vores arrangementer.
Derfor har DUK vedtaget en politik for, hvordan vi omgås hinanden på vores arrangementer.
Det giver sig selv, at overgreb på børn er uacceptable, uanset om man deler de kristne principper eller ej. Situationen forværres selvfølgelig yderligere, hvis overgrebet begås af en person, som har særligt ansvar for barnet. DUK har givet dette emne særligt fokus og har udarbejdet en folder om samværspolitikken mellem leder og deltager. Folderen indeholder både gode råd samt anvisninger til, hvad man skal gøre, hvis en overgrebssituation skulle opstå.
Der skal ikke være tvivl om, at vi som katolikker er på ofrenes side.
Hvis der skulle opstå sager eller mistanke om overgreb, så er det vigtigt at kontakte bispedømmet, og hvis du er leder eller anden kirkelig medarbejder, er du tjenstlig forpligtet til at gøre dette. Du henvender dig her til bispedømmets sagsbehandler.
Hvis du ikke er leder eller kirkelig medarbejder, kan du kontakte en af bispedømmets kontaktpersoner, men du har også andre muligheder.
Det er vigtigt, at du reagerer. Barnet skal have professionel hjælp til at komme videre i livet og få genoprettet sin tillid til rollemodeller. Og krænkeren skal stoppes, og vedkommendes adfærd skal have konsekvenser i henhold til dansk lovgivning.
DU kan tale med din lokale leder, der vil gå videre med sagen, eller du kan selv henvende dig med din viden eller mistanke til en af bispedømmets kontaktpersoner.
Hvis du er leder eller anden kirkelig medarbejder i DUK – har du en særlig forpligtelse til at reagere ved mistanke, viden eller fremsat anklage. Uanset omstændighederne, og uanset om det er sket på en lejr, et andet DUK-arrangement eller på sogneniveau, skal du kontakte bispedømmets sagsbehandler hurtigst muligt.
Vis der er en konkret mistanke, kan du også få hjælp og vejledning her:
SISO’s telefonrådgivning: 20 77 11 20
Videncentret for sociale indsatser ved seksuelle overgreb mod børn har oprettet en telefonlinje, hvor alle kan få konsulentbistand. Telefonlinjen besvarer også anonyme henvendelser. Videnscentret hører under Servicestyrelsen.
www.siso-boern.dk
Børnetelefonen: 35 55 55 59
Børns Vilkår driver Børnetelefonen, hvor man kan henvende sig anonymt og få hjælp og gode råd, også om andre problemer.
Man-tor 12.00-21.00
Fredag 12.00-19.00
www.bornsvilkar.dk
Styrelsen for Social Service under Socialministeriet har udgivet en pjece til hjælp for fagpersoner (pædagoger, lærere mv.), der arbejder med børn og unge.
Dansk Ungdoms Fællesråd har tilsvarende udgivet en pjece med råd og vejledning målrettet til børne- og ungdomsforeninger: